5 augustus 2021

Lessen van een basketballcoach.

John (Robert) Wooden (1910 – 2010) was één van de meest succesvolste basketbal coaches in het Amerikaanse basketbal. Hij was alom geëerd, gaf vele lezingen en schreef vele boeken. In 2009, één jaar voor zijn dood, werd hij door uitgever The Sporting News uitgeroepen tot ‘Greatest Coach of All Time”.

Toch heeft deze legendarische basketbalcoach ‘het nooit verder geschopt’ dan hoofdcoach van een universiteitsteam. Met zijn succesteam ‘de UCLA Bruins (Universiteit van California – Los Angeles)’ won hij echter 10 Nationale kampioenschappen in 12 jaar tijd.

Wooden was een opmerkelijke persoonlijkheid met een sterk karakter. En hoewel hij zich verzekerd wist van sterke teams, wist hij pas echt succesvol te worden toen hij zijn leiderschapsstijl veranderde. In plaats van een alwetende dominante leider, organiseerde hij tegenspraak en deelde hij verantwoordelijkheden met andere stafleden.

Het meest opmerkelijk is echter het mensbeeld van John Wooden. Zijn coaching was gebaseerd op een set van waarden en normen die je niet alleen een betere basketbalspeler maken, maar vooral een beter mens, aldus Wooden. Hij vertaalde ze in zijn ‘Pyramid of Succes’. In deze ‘Pyramid of Succes’ draait het om kernwaarden als ambitie, vechtlust, doorzettingsvermogen en vertrouwen, maar ook om waarden als eerlijkheid, oprechtheid, betrouwbaarheid en integriteit. Zijn overtuiging; hoe beter je als mens functioneert, hoe beter je als sporter kunt worden.

De reden dat John Wooden altijd als hoofdcoach van een universiteitsteam is blijven werken voor een maximum salaris van 35.000 dollar per jaar – hij heeft een tienvoudig aanbod van de LA Lakers afgeslagen – heeft vooral te maken met de impact hij als coach ervaarde op de nog jonge sporters. Nadat hij in 1975 ontslag nam na het winnen van de 10e nationale kampioenschappen, duurde het 20 jaar voordat UCLA opnieuw het kampioenschap wist te winnen. John Wooden gaf na zijn coaching periode vele lezingen waarin de 7 levenslessen van zijn vader consequent terugkwamen.

  1. Blijf altijd trouw aan jezelf
  2. Maak elke dag waardevol
  3. Help anderen
  4. Verruim je geest door veel te lezen
  5. Koester je vriendschappen
  6. Zorg ervoor dat je enige bescherming hebt bij tegenslag
  7. Bid voor wijsheid en ben elke dag opnieuw dankbaar voor wat je hebt

Dat John Wooden zijn lessen zelf in de praktijk bracht werd onder andere zichtbaar nadat zijn vrouw Nellie overleed in 1985. Maar liefst 25 jaar lang bezocht hij haar graf maandelijks en schreef hij een liefdesbrief aan zijn vrouw, die hij keurig in een envelop stopte en bewaarde.

De Pyramid of Succes volgens John Wooden.