12 mei 2021

Je kunt nooit een groot winnaar worden als je niet ook een groot verliezer kunt zijn.

In ondernemerskringen wordt graag een vergelijking gemaakt met sport. Succesvol ondernemerschap en topsport hebben veel overeenkomsten, zo is de heersende mores bij zakenlieden. Het is dan ook niet voor niets dat vele (oud) topsporters graag gehoorde sprekers zijn op één van vele netwerkbijeenkomsten. De motiverende ervaringen over ‘doelen stellen’, ‘ambitie’, ‘doorzetten’, ‘bloed, zweet en tranen’ gaan erin als zoete koek. Ze lijken morgen toepasbaar in het eigen bedrijf. “Hadden mijn medewerkers daar maar wat meer van”, durft een enkele ondernemer misschien zelfs te denken. Toch gaat het bij dergelijke spreekbeurten nooit over de allerbelangrijkste eigenschap die zowel topsporters als topondernemers verbindt en onderscheidt. Namelijk hoe je om moet leren gaan met teleurstelling.

De kunst van het incasseren.

Het is inmiddels vele jaren geleden dat Frits Goldschmeding – de oprichter en eigenaar van Randstad – te gast was in een soort ‘Rondom 10’ achtig televisieprogramma. Een aantal succesvolle ondernemers was opgetrommeld om het geheim achter hun succes te verklaren. Goldschmeding, niet zo mediaschuw als vandaag de dag, benadrukte een andere karaktereigenschap dan zijn collega succesondernemers. Want terwijl de anderen het hadden over een scherp inzicht, handelingssnelheid, lef, talent en andere bewonderingswaardige eigenschappen, karakteriseert de echte ondernemer zich veeleer door het vermogen te incasseren. Als student had de nog jonge Frits regelmatig bokstrainingen gevolgd en geleerd dat het niet alleen maar ging om rake klappen uitdelen, maar misschien nog wel meer om klappen te kunnen opvangen. Om pijn te verdragen en om gemotiveerd te blijven, ook als je verliest.

Eenzelfde opvatting overigens als 5-voudig Olympisch beachvolleyballer Reinder Nummerdor onlangs verklapte in een interview. Op weg naar de top verlies je veel vaker dan dat je wint. Het vermogen om die herhaaldelijke teleurstelling te zien als motivatie om beter te willen, dat maakt het verschil tussen ware winnaars en verliezers, zo was zijn opvatting.

De beproeving van mentale kracht.

In de praktijk van alledag is het voor ondernemers niet anders. Want hoe vaak komt het niet voor dat die trouwe klant ondanks alle inzet bedankt voor de samenwerking. Of blijkt een investering niet dat rendement op te leveren zoals verwacht. Zijn kostenbesparingen niet toereikend om opnieuw een verlies af te wenden. Kiest je allerbeste commerciële medewerker voor een nieuwe uitdaging in zijn leven. Hoe sterk sta je dan in je schoenen? Hoe ga je als ondernemer om met zulke teleurstellingen. Kies je er dan voor om een tandje bij te schakelen of gooi je de handdoek in de ring. Het antwoord laat zich raden.

Samen kom je verder. Het is gemakkelijk gezegd misschien. Doorgaan wanneer je het niet meer ziet zitten. En op papier is het ook veel gemakkelijker dan in de werkelijkheid. Maar dat maakt het niet minder waar. Toegegeven, zelfs topsporters met een enorme mentale weerbaarheid doen het nooit alleen. Ze vertrouwen op een trainer en coach die hen in de moeilijke tijden een zetje geeft, aanmoedigt. Op weg naar het hoogst haalbare. En ook daarin kunnen vele ondernemers nog wel wat leren van sporters; kies voor een trainer, coach die je verder helpt wanneer het moeilijk wordt. Want samen kom je echt verder.