22 april 2021

Bedrijfsovername? Het gaat meer om emoties dan om geld.

Een bedrijfsovername of bedrijfsopvolging wordt vrijwel altijd gedomineerd door positieve motieven. Overnemers en kopers zijn gedreven door nieuwe kansen en de verkopers zien hun ‘levenswerk’, succes en inspanning vertaald in een mooie overnameprijs danwel bestendigd voor de eeuwigheid.

Vooral wanneer kinderen ‘de zaak’ voortzetten lijkt het mooist denkbare samen te komen. Ouders zien hun inzet beloond met de ultieme waardering van hun kinderen. Bovendien voelen ze zich als ouder geslaagd vanwege het feit dat ze hun kinderen een prachtige toekomst bieden in de vorm van hun succesvolle bedrijf. De situaties waarbij de kinderen door een bedrijfsovername het pensioen van de ouders veiligstellen, zullen we maar even achterwege laten.

Helaas is de werkelijkheid iets complexer en gaat een bedrijfsopvolging vaak gepaard met emotionele uitbarstingen. Jammer natuurlijk, en al helemaal als deze emoties leiden tot ernstige ruzies of tot een breuk in de familie.

Het gaat vrijwel nooit om geld! “Geld is lelijk.” Een bekende uitspraak. En wanneer familieruzies ontstaan in het overnametraject, is geld vaak de kwade genius. Tenminste, dat is de gedachte. Toch berust dat op een groot misverstand. Oplaaiende emoties hebben veeleer te maken met gevoelens die te maken hebben met dankbaarheid, vertrouwen, erkenning.